GPS навигация с карти на Европа

6 December , 2018, 3:54 pm


GPS навигациите са съвременни устройства, които са изключително разпространени и популярни. Тяхната цел е показване на карта и навигиране по маршрут до предварително зададена цел. С изобретяването им пътуването стана доста по-спокойно и лесно за потребителите. Щом разполагаме с добра навигация, е много по-вероятно да предприемем пътуване до непозната локация, независимо къде е тя, без притеснения и задръжки. Вече не е необходимо да се лутаме, няма да объркаме посоката, не ни се налага да търсим и питаме хора по пътя. Можем да разчитаме на навигация с актуални карти да ни отведе до желаната дестинация.

Популярността на навигаторите е мотивирала много производители да ги предлагат, освен това и  голямата конкуренция е допринесла за разнообразието от модели, екстри и цени. Стотици модели на най-разнообразни марки са достъпни в онлайн и офлайн магазините по целия свят. Не е трудно да се сдобием с подходяща навигация на добра цена.

Навигациите се различават по много показатели – технически параметри, екстри, марка, големина, дизайн. Ако сравняваме по софтуер, те се различават според марката, предназначението си (навигация за камион, навигация за кола, навигация за мотор и др.) и по картите, с които разполагат. Можем да срещнем навигации с налични карти на определени държави или континенти, с възможност за закупуване на допълнителни карти или без такава, както и модели без карти. Така например разграничаваме карти на Източна Европа, Централна Европа, цяла Европа и т.н. При някои марки като навигация Garmin това е ясно още от името на модела, където различното съдържание на карти се обозначава, като след кода са буквите EE за източна Европа, EU - за цяла.

За българския пазар най-разпространен е типът навигация с карти на цяла Европа. Навигациите от този вариант включват карти на всички европейски държави, като това в повечето случаи включва и Балканските страни, които не са част от ЕС, като Турция, Сърбия, Албания, Македония и т.н. Навигациите с карти на Европа включват и Великобритания, независимо, че е островна държава и е извън континента. Повечето софтуери предлагат подробни карти, като някои предлагат карти само на основните пътища за някои от държавите. С две думи – различните софтуери са различни откъм покритие на европейските страни и тяхната подробност. Картите на Европа за тях са и различни като графика на самата навигация – стил на показване на картата, както и начин на работа.


Картите на Европа включват не само маршрута между населени места, но и информация за обектите по него. Почти всяка навигация притежава информация за точки на интерес. Можете да се осведомите за наличието на ресторанти, хотели, бензиностанции, паркинги, места за отдих, забележителности, болници и т.н. и тяхното местоположение. Освен това, повечето навигации предлагат и предупреждения за наличие на полицейски постове, камери за скорост и скоростни ограничения по пътя. Картите се показват на дисплея на навигацията с лента, указваща посоката на движението, като повечето навигации имат и гласово навигиране в комбинация, с възможност за избор на предпочитан език и глас.

Както знаем, пазарът предлага и навигации със специализиран софтуер за камион, мотор, кемпер и т.н. Там картите между население места не се променят, но самият софтуер има някои особености като подробност към картите. Той може да информира потребителя за налични забрани за определените участъци. Такива са забрани за движение на МПС от типа, за който е предназначен навигационния софтуер, участъци с ограничения за МПС с параметри, които съвпадат с въведените от потребителя на неговото МПС като тип превозно средство, дължина, ширина, тонаж, товар и др. Например, ако карате камион с височина 4 метра, а по пътя до зададената цел има тунели със забрана за камион с тази височина, навигацията ще изчисли маршрут по алтернативен участък, за да не минете от там.

Други особености при картите срещаме и за GPS за мотор. Там пък при някои модели наблюдаваме наличието на база данни с участъци, подходящи за мото маниаците – по-екстремни маршрути. Такава база, но с налични места за къмпинг пък, срещаме при навигации за кемпер. Това са само част от примерите за разновидност при картите.

Навигации с карти на Европа се предлагат с най-различен софтуер. Познаваме и срещаме най-често навигация с IGO  с карти на Европа, навигация със софтуер на Garmin, навигациите на TomTom, навигация с NAVIGON, навигация със Sygic И ДРУГИ. Всеки софтуер има своите предимства. Всички са добри и професионални, различават се основно по покритие и графика на картата.

Друга разлика срещаме при възможността за подновяване на картите. Всяка карта остарява и софтуерът трябва да се актуализира или ъпдейтне, за да се обновят картите – да се заменят с новите такива. Там са отразени всички промени по маршрутите, вследствие на ремонти, строежи на нови пътища и т.н. Срещаме навигации с доживотна безплатна актуализация, такива с еднократен лиценз, навигации с възможност за еднократен ъпдейт, за актуализации в рамките на две години и т.н. При някои модели всяка актуализация се заплаща и лицензът и се купува от сайта на собственика на софтуера. Актуализациите се правят през специализиран софтуер на компютър или директно през навигацията, ако тя разполага с Wi-fi и бъде свързана с Интернет.

Някои навигации освен пътна карта на Европа, включват и трафик информация. Това се постига със софтуерна разработка, наличие на трафик приемник (най-често в зардяното) или трафик информация в реално време чрез връзка със смартфон и ползване на мобилните данни от плана му.« Back to news list
 Доставка

Доставката на всички артикули се извършва в рамките на 24 часа.

Плащания

Плащането се извършва чрез БАНКОВ ПРЕВОД или НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ.

Партньори

gps навигация

Контакти с нас

MTEL - 0889 444 002
GLOBUL – 0897 82 32 32
E-mail - office@leos.bg